Bezienswaardigheden in Mexico

Als je naar Mexico reist dan kun je kiezen uit een enorm aantal bezienswaardigheden om te bezoeken. Je kunt genieten van de oude Maya-cultuur, op zoek gaan naar pittoreske dorpjes, je laten verbazen door de meest fantastische natuurfenomenen of in de geschiedenis van Mexico duiken. Iedere provincie heeft wel zijn eigen bezienswaardigheden waar je van kunt genieten of laten verwonderen. Op deze pagina laten we je kennismaken met een greep uit de vele hotspots die Mexico telt. Laat je lekker inspireren en klik waar mogelijk verder voor meer informatie over het betreffende onderwerp.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Mexico bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Mexico.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Mexico
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Mexico via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Mexico via Tiqets

Teotihuacan

Zo’n 40 km ten noord-oosten van Mexico-Stad kan je een paar van ‘s werelds grootste oude piramides bezoeken. De stad werd gebouwd rond 300 v.Chr., de Piramide van de Zon was klaar in 150 v.Chr. en men zou nog tot 450 n.Chr. blijven bouwen. Op het toppunt van zijn macht woonden hier 150 000 natives, maar toen de Spanjaarden de streek koloniseerden was Teotihuacan enkel nog een spiritueel bedevaartsoord. Volgens de legende werd de mens hier ontworpen. De hele site is fenomenaal, maar er zijn slechts vier echte attracties. De Zonnepiramide is de grootste met een prachtig zicht op het gebergte. De Maanpiramide bevindt zich in het centrum van de site. De tempel van Quetzalcoatl is de meest heilige tempel, en versierd met tal van stenen slangenkoppen. Ten slotte kan je ook terecht in het museum van Teotihuacan, met informatie en displays over de archeologische vondsten.

Isla Mujeres

Letterlijk vertaald als het Eiland van de Vrouwen, was Isla Mujeres meer dan duizend jaar het heiligdom van de Mayaanse vruchtbaarheidsgodin Ixchel. In Punta Sur, op de zuidelijke tip van het eiland, kan je de ruïne van een van haar tempels bezoeken.In 1850 kwamen de eerste moderne bewoners aan land en stichten hier het dorpje Dolores. Het eiland bevindt zich zo’n 13 km voor de kust van het Yucatánschiereiland, in de buurt van Cancun. Isla Mujeres is ook de thuis van Tortugranja, waar de bedreigde zeeschildpadden worden uitgebroed. Je kan hier schildpadden van alle leeftijd spotten, evenals haaien en zeepaardjes. Fans van geschiedenis kunnen een bezoekje brengen aan de Hacienda Mundaca, ooit de thuis van piraat Fermin Mundaca. Wie liever rustig zonnebaadt, kan dat doen op het prachtige Noordstrand of de Playa Sol.

Isla Mujeres is vanuit Cancun met de veerboot te bereiken. Wat een bezoek aan Isla Mujeres voor toeristen extra leuk maakt is dat je je hier vooral met golfkarretjes verplaatst. Je huurt zo’n elektrisch voertuig al vanaf enkele tientjes.

Meer info over Isla Mujeres

Isla Mujeres

Palenque

Wie Palenque voor het eerst betreedt, voelt nog steeds het wonderbaarlijke dat de Spaanse conquistadores gevoeld moeten hebben. De archeologische site in Chiapas is opmerkelijk goed bewaard gebleven en dateert al van ruim 200 v.Chr.. De stad wordt omringd door weelderige jungle met cedar, mahonie en sapodillabomen, die de site opgeslokt hebben nadat de stad verlaten werd. Vermoedelijk is nog geen 10% opnieuw verkend. Zowel de ruïnes van Palenque zelf als het omringende park staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat deze ruïnes onderscheidt van de vaak grotere sites, zijn de prachtige en goedbewaarde beeldhouwwerken en bas-reliëfs, architectuur en daken en de vele andere kunstschatten van de tempels. Wie Palenque bezoekt, kan in het hedendaagse dorpje blijven slapen. Op de zocalo, het stadsplein, kan je samen met locals genieten van muziek en lekker eten. Bovendien zijn er in de jungle in de buurt prachtige watervallen waar je kan afkoelen van de Mexicaanse hitte.

Cozumel

Het Zwaluweiland, wat Cozumel letterlijk vertaald wilt zeggen, ligt langs de westkust van het Yucatánschiereiland, tegenover Playa del Carmen. Het eiland herbergt een paar van Mexico’s prachtigste vogels, zoals de smaragdkolibrie, de bedreigde bruine hokko, de bijna uitgestorven spotlijster, de cozumelvireo en de cozumelwinterkoning, allemaal soorten die alleen op het eiland voorkomen. Daarnaast vind je op het eiland een paar oude Maya en Olmec ruïnes, maar de voornaamste attractie van het eiland bevindt zich onder water. Mensen komen namelijk vooral naar Cozumel om te duiken en te snorkelen. Je kan hier zeeschildpadden en zeepaardjes spotten die samen met de rays zwemmen tussen de prachtige koraalriffen. Voor wie het liever op veilig speelt, kan je ook altijd een boot met een glazen bodem huren, om zo rustig het onderwaterleven te bestuderen.

Cozumel

Coba

In het hartje van de Mexicaanse jungle op het Yucatánschiereiland staat de oude Mayastad Coba. Op het toppunt van haar beschaving, woonden hier zo’n 50 000 mensen. De eerste tekenen van agricultuur dateren van het begin van onze jaartelling en de meeste gebouwen werden tussen de 6e en 10e eeuw gebouwd. Volgens archeologisch onderzoek, bleef de stad bloeien tot de Spanjaarden de streek veroverden, waardoor er steeds werd bijgebouwd en de oude gebouwen goed zijn onderhouden. De hoogste piramide hier is de Nhuch Mul, zo’n 42 m hoog. Dit is het enige gebouw dat je mag beklimmen op de site, en het is zeker geen gemakkelijke klim, maar de beloning op de top is de moeite meer dan waard. Andere noemenswaardige gebouwen zijn het astronomische observatorium, een oude gallerij en een historisch voetbalveld. Coba is groot, en nog maar amper blootgelegd. Bovendien zijn de wandelpaden niet altijd even begaanbaar. Een goed paar wandelschoenen is dus zeker geen overbodige luxe.

Coba

Frida Kahlo Museum

Uiteraard heeft Mexico’s meest beroemde vrouwelijke schilder een eigen museum. Het Frida Kahlo Museum staat ook wel bekend als la Casa Azul, vanwege de diepblauwe muren van het gebouw. Kahlo werd hier geboren in 1907 groeide op in dit huis in de Colonia del Carmenbuurt in hartje Mexico-Stad. Ze woonde hier met haar echtgenoot, Diego Rivera, en stierf hier uiteindelijk ook in 1954. Rivera doneerde het huis om er een museum van te maken en zo zijn vrouw te eren. Het blauwe huis is bewaard gebleven zoals het in 1958 was, en is intussen uitgegroeid tot één van de meest bezochte musea van Mexico-Stad. Buiten hun inboedel vind je hier ook veel van de kunstwerken van Frida Kahlo zelf terug, alsook van vele andere Mexicaanse artiesten, verdeeld over de ruim tien kamers van het museum.

Tulum

Niet voor niks wordt Tulum beschreven als een van de oudste resorts van Mexico. Zelfs de Mayakoningen en priesters kwamen hier al om te ontspannen, wat je kan zien aan de ruïnes vlak aan het strand langs de Caraïbische zee. En niet verwonderlijk, als je ziet hoe fenomenaal het strand van Tulum is! Ook nadat de Spanjaarden de Maya hier verdreven, bleven de oude bouwwerken bewaard. De archeologische site staat in de top drie van Mexico, maar in tegenstelling tot vele andere sites, mag je de ruïnes hier niet betreden. Vlakbij Tulum vind je ook de Coba Ruines, waaronder El Castillo. Dat is de hoogste van alle Mayaruïnes die uitkijkt over de jungle. Vanaf de top heb je dan ook een fenomenaal zicht. De streek leent zich verder ook uitstekend voor kiten, snorkelen en duiken. In het Cenotes park bevindt zich een heel grottenstelsel onderwater, dat wacht om door jou verkend te worden.

Tulum

Cataratas de Agua Azul

In het zuiden van de Mexicaanse staat Chiapas donderen de Cataratas de Agua Azul, Spaans voor Azuurblauwe Watervallen, lustig naar beneden. De watervallen bestaan uit meerdere cascasdes achter elkaar. De grotere stukken zijn meer dan 6 m hoog! Over grote stukken van de waterval is de Xanilrivier in twee gesplitst, waardoor er kleine eilandjes in het midden liggen. De watervallen worden Agua Azul genoemd door de prachtige azuurblauwe wateren van de rivier. Het water heeft ook een zeer hoge mineralenconcentratie, en waar het de omliggende bomen en rotsen raakt, ontstaat een dikke laag kalksteen, met een sprookjesachtig zicht als gevolg. De watervallen liggen in het gebied van de lokale Tzeltalbevolking. Omdat die echter zelf niets verdienen aan de watervallen, maar wel veel van hun onderhoud doen, vragen ze sinds 2006 tol op de wegen die naar de watervallen leiden.

Xcaret

De oorspronkelijke naam van Xcaret was p’ole, wat zoveel wilt zeggen als handelswaar of handelsovereenkomst in de oude taal van de Maya. Xcaret zelf betekent dan weer kleine inham, omdat het stadje gelegen is langs een kleine inham van de Caraïbische kust in Mexico. Zoals de namen al doen vermoeden, was de site ooit een belangrijke haven en handelscentrum tijdens het Mayatijdperk. Uit documenten kon men opmaken dat Xcaret zelfs een van de belangrijkste handelscentra was van de oostkust, waarbij politieke huwelijken werden gesloten met de bewoners van onder meer Cozumel. De oudste gebouwen van de ruïnes dateren van 200 n.Chr, maar de hoogtij van Xcaret was tijdens de laat-klassieke periode, ruim een millennium later. De stad had een muur die haar beschermde tegen zee-aanvallen en ook hielp om het vasteland te scheiden van de moerassen tussen de zee. Grote delen van de ruïnes zijn vandaag te bezoeken in het Xcaret Park.

Meer info over Xcaret

Xcaret

Museo Soumaya

De opvallende gebouwen van het Museo Soumaya bevinden zich in Mexico-Stad langs de Plaza Carso en de Plaza Loreto. Het museum legt zich toe op het bewaren van de Mexicaanse culturele geschiedenis, met meer dan 3 millenia aan werken vanuit Meso-Amerika, het Spaanse koloniale tijdperk en de hedendaagse Mexicaanse kunst. Daarnaast stellen ze ook werken tentoon van de Europese Oude Meesters, zoals Dali, Rodin, Murillo en Tintoretto, en heeft daarmee een van de meest complete collecties uit zijn soort. Museo Soumaya werd opgericht door Carlos Slim en werd vernoemd naar diens vrouw, Soumaya Domit, die in 1999 stierf. Slim vond het belangrijk dat er een plaats in Mexico was waar Mexicanen die een trip naar Europa nooit konden betalen, toch toegang hadden tot de indrukwekkende wereldwijde kunst. Hij wilde met het museum het humanistische kapitaal van Mexico-Stad opwaarderen.

El Vizcaíno Biosphere Reserve

Zo’n 25000 vierkante kilometer van het Baja California schiereiland werd in 1988 gewijd aan El Vizcaíno Biosphere Reserve. Met die oppervlakte is dit ineens het grootste natuurreservaat van heel Mexico. Vooral het uitgebreide grottenstelsel van de Sierra San Francisco bergketen is belangrijk voor de streek. Oorspronkelijk woonden hier nomadische volkeren die de grotten gebruikten om zich tegen de elementen te beschermen. Bezoekers kunnen hun kunst nog steeds bezichtigen. Ook dieren hebben zich aan deze omgeving aangepast, zoals coyotes, knaagdieren en hazen. Een opmerkelijke soort die je alleen hier vindt, is de Baja California Gaffelbok, waarvan er volgens de laatste telling nog minder dan 200 exemplaren rondlopen. Verder is el Vizcaíno Biosphere Reserve ook de thuis van het woestijndikhoornshaap en vind je langs de kustlijn families van de Californische zeeleeuw, dolfijnen, grijze walvissen en zelfs zeeolifanten. Bovenop de rotsen nesten dan weer zeearenden, meeuwen en andere trekvogels, alsook maar liefst vier soorten zeeschildpadden.

Chichén Itza

Chichen Itza is de trots van Mexico, de grootste Meso-Amerikaanse archeologische site op het Yucatánschiereiland, sinds 1988 Unesco Werelderfgoed en één van de Zeven Wereldwonderen. Niet verwonderlijk is daardoor ook één van de meest bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. Je kan er daardoor donder op zeggen dat je hier nooit alleen zal zijn, en er zijn vele kraampjes die daar handig gebruik van willen maken. Chichen Itza was meer dan een millenium een belangrijk bedevaartsoord voor de Maya. Ze bouwden hun typische piramides en de Heilige Cenote, een zinkgat van kalksteen, was gewijd aan de oude regengod, Chac. De Toltec volkeren gingen in 978 een alliantie aan met de Maya, waardoor ook de Slangengod Quetzalcoatl hier aanbeden werd. Chichen Itza groeide uit tot een bloeiende stad, een centrum voor religie en politieke macht. Dat bleef het tot de Spaanse Verovering, waarna de site langzaam overwoekerd werd door de jungle. In de jaren 1920 werd de site gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Vanaf de top van El Castillo, de hoogste piramide, heb je een fenomenaal zicht op de jungle en het omliggende landschap.

Chichen Itza

Museo de Antropología

In Xalapa, in de deelstaat Veracruz, staat het Museo de Antropología, het antropologische museum van Mexico. In het museum bevindt zich de grootste collectie wereldwijd aan stukken uit oude Mexicaanse culturen, zoals de Olmec, de Huastec en de Totonac. De opvallendste stukken zijn de reusachtige hoofden uit de Olmeccultuur. Deze werden gemaakt van basalt en kunnen tot wel 3.4 m hoog zijn. Vermoedelijk beelden deze hoofden het ideaalbeeld van de Olmec uit: vlezige, ronde kaken, platte neuzen en lichtjes schele ogen. Opvallend genoeg komen die kenmerken nog regelmatig terug bij de bevolking van Tabasco en Veracruz. Elk hoofd onderscheidt zich door een individueel hoofddeksel. Buiten deze stukken heeft het museum ook een grote tuin, waar ook standbeelden worden tentoongesteld. Het doel van het Museo de Antropología is om een plaats te zijn waar onderzoek kan gebeuren naar en de gemeenschap kan leren over de geschiedenis van de Mexicaanse bevolking,

Cenotes

Cenotes zijn natuurlijke putten of zinkgaten ontstaan door het instorten van kalksteen, waarbij de ondergrondse watervoorraad zichtbaar wordt. Soms is zo’n cenote gelinkt aan een ondergronds grottencomplex, soms is het een enkelvoudige put, maar altijd is het een indrukwekkend zicht. Het water in zo’n grot is vaak helder en zuiver, doordat het regenwater eerst al door vele lagen kalksteen werd gefilterd. De term wordt vooral gelinkt aan het Yucatanschiereiland in het zuiden van Mexico. Het ondergrondse rivierenstelsel loopt onder het hele schiereiland, dat wellicht ooit een gigantisch koraalrif was. Geschat wordt dat er zo’n 30 000 cenotes blootliggen, sommige met indrukwekkende ruïnes er rond. Tijdens het Maya-tijdperk werden de cenotes namelijk gebruikt om rituele offers te brengen. Een paar van deze zinkgaten zijn open voor het publiek, om er te zwemmen en van het water te genieten. Speleologen kunnen zich dan weer amuseren met het verkennen van de grottencomplexen in andere cenotes.

Cenotes

Copper Canyon Railway

In de Sierra Tarahumara, in het zuidwestelijke deel van Chihuaha, Mexico, ligt de Copper Canyon. De verschillende canyons zijn vaak dieper en groter dan de bekendere Grand Canyon, al is de laatste over het algemeen genomen wel groter. De Copper Canyon Railway, ook wel bekend als El Chepe, loopt door deze canyons, wat het een van de meest panoramische treinroutes van het continent maakt. De Railway linkt Chihuahua-stad, in het binnenland van Mexico met Los Mochis en de haven langs de Golf van California. Wie de rit volledig wilt maken, kan maar beter op tijd opstaan: een enkele rit duurt namelijk 16 uur! Daarvoor wordt je wel beloond met prachtige vistas vanop meer dan 2000m boven het zeeniveau. Ook vanop de 37 bruggen krijg je een fenomenaal zicht op het landschap, al wordt dat wel gecompenseerd door de 86 keer dat je door een tunnel rijdt.

Sian Ka'an

Om de biodiversiteit van het Yucatánschiereiland van Mexico te beschermen, werd in 1986 het Sian Ka’an Biosphere Reserve opgericht. Wetenschappers, ingenieurs, studenten, boeren en vissers werken samen met lokale en internationale partners om het gebied te bewaren en verbeteren voor de fauna en flora. Daarnaast wil het team ook bijkomende gebieden in de Riviera Maya identificeren, beschermen en beheren, om soorten die bedreigd worden een betere kans te geven. Een bloemlezing uit de soorten die hier specifiek leven: de Amerikaanse krokodil, zwarte iguana, gevlekte paca, de ocelot en jaguar, bruine pelikaan en de Amerikaanse flamingo. De Sian Ka’an Biosphere Reserve heeft een oppervlakte van meer dan 5000 km², waaronder ook een groot koraalrif in de Caraïbische zee. Op het gebied zijn ook zo’n 23 Maya ruïnes terug te vinden, net als stukken van de oude Decauville Railway.