Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Mexico op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Mexico kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Cancún is voor toeristen 911. Dit nummer is in 2011 ingevoerd om de grote groep Amerikaanse toeristen tegemoet te komen. Je kunt via alarmnummer 911 Engels spreken. Voor locals is het noodnummer 066 in gebruik.

Douane & documenten

Om Mexico te bezoeken heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst nog ten minste zes maanden geldig is. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben. Voordat je in Mexico landt moet je een toeristenkaart invullen met daarop jouw gegevens, je verblijfsgegevens en de vluchtgegevens. Deze wordt bij aankomst op de luchthaven afgestempeld. Je moet hem daarna goed bij je paspoort bewaren, want bij vertrek uit Mexico moet je deze kaart weer inleveren. Toeristen mogen maximaal 3 maanden aaneengesloten in Mexico verblijven.

Het belasting vrij invoeren van tabak is beperkt tot 200 sigaretten, 200 gram tabak of 50 sigaren per volwassene. Op het invoeren van drugs staan zware straffen. Ook het invoeren van planten en bederfelijke levensmiddelen zoals vlees of vis is verboden.

Excursies & tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Mexico bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Mexico.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Mexico
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Mexico via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Mexico via Tiqets

Feestdagen

Mexico kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar in vrijwel heel Mexico tegen.

Overzicht van feestdagen in Mexico:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
5 februari – Día de la Constitutión
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Dag van de Slag bij Puebla
15 augustus – Maria Hemelvaart
16 september – Onafhankelijkheidsdag
1 november – Allerheiligen
2 november – Allerzielen (Día de Muertos)
20 november – Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december – Aparición de la Virgin de Guadeloupe
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Fooien

Het achterlaten van een fooi (propina) is zeer gebruikelijk in Mexico (in ieder geval in de toeristische gebieden). Het personeel leeft grotendeels van de fooien van toeristen. Vergeet ook niet het personeel in de all-inclusivehotels af en toe een fooi toe te stoppen.
In restaurants en bars is een fooi van 15% over de totaalrekening gebruikelijk. Let wel even goed op of ze deze fooi al niet toegevoegd hebben op de rekening. Je zou hem anders dubbel betalen. Voor kamermeisjes laat je 20 tot 40 pesos per dag achter in je kamer. Kruiers geef je 10 tot 30 pesos per koffer/tas.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Mexico betaal je met de Mexicaanse peso. De wisselkoers van de peso ten opzicht van de euro varieert. De laatste jaren schommelt de koers rond de 19 tot 23 peso voor 1 euro. Door de aanwezigheid van veel Amerikaanse toeristen zie je vaak ook prijzen in dollars vermeld staan. Je kunt op veel plekken in Cancún met de Amerikaanse dollar betalen. Voor ons Europeanen is het gunstiger om Mexicaanse pesos te pinnen en daar mee te betalen.

TIP: Wisselkoers berekenen en Mexicaanse pesos bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Mexicaanse peso ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Mexicaanse pesos bestellen, zodat je bij aankomst in Mexico niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de peso en bestel je geld eventueel direct online

Een andere optie is om ter plaatse geld te wisselen. Dat heeft twee nadelen: je krijgt vaak een ongunstige wisselkoers en je moet contant geld meenemen op reis om te kunnen wisselen. Beter is om ter plaatse geld op te nemen uit een geldautomaat. Dat kan op best veel plekken. Zorg er wel voor dat je bankpas geschikt is om buiten Europa geld op te nemen.

geld wisselen

Rolstoelen

Over het algemeen is Mexico geen land waar je goed met rolstoelen terecht kunt. Op steeds meer plekken wordt er rekening mee gehouden, maar je zult ook geregeld problemen kunnen hebben door hoge stoepranden, trappen en andere zaken. In de grote toeristenoorden is het over het algemeen veel beter geregeld. Zo is Cancun grotendeels rolstoelvriendelijk, vooral in de hotels en in de winkelcentra.

Rolstoelen

Veiligheid

Over de veiligheid in Mexico wordt veel gezegd en geschreven. Ontvoeringen, overvallen, moorden, drugsbendes… je zou als toerist bijna niet meer naar Mexico op vakantie durven.

Grote delen van Mexico zijn niet minder veilig dan andere landen in Latijns Amerika. En daar waar het wel onveiliger is, daar zul je als toerist over het algemeen niet zo snel komen. Drugsgerelateerd geweld vindt in de regel niet plaats in toeristendorpen of bij de belangrijke bezienswaardigheden. Daar zul je als bezoeker dan ook niet zomaar mee geconfronteerd worden. Het zijn ook niet de toeristen die hierbij het doelwit vormen.

Als toerist zul je in Mexico oplettend moeten zijn. Houd je aan een aantal regels, waardoor je de risico’s zoveel mogelijk beperkt. Op de site van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken staat uitvoerig uitgelegd hoe je problemen zoveel mogelijk kunt vermijden en wat je moet doen in het geval je wel te maken krijgt met criminaliteit.