Steden in Mexico

Mexico telt veel verschillende steden die ieder hun eigen karakter en bezienswaardigheden hebben. Sommige plaatsen zijn uitgegroeid tot steden van serieus formaat, zoals de hoofdstad Mexico-Stad dat tot de grootste metropolen ter wereld behoort. Op deze pagina beschrijven we de Mexicaanse steden die populair zijn onder toeristen of die bijzonder genoeg zijn om hier te vermelden. We hebben hierbij keuzes moeten maken. Onze site is immers een beknopte site over Mexico, waar geen plek is om alle steden te bespreken.

Acapulco

Langs de kust van de Stille Oceaan vinden we Acapulco, zo’n 380 km ten zuide van Mexico City. De stad bestaat al langs de uitgestrekte baai sinds de vroege koloniale periode en is altijd een belangrijke haven geweest in de Mexicaanse geschiedenis. De Spanjaarden brachten hier waardevolle goederen aan land, wat ook piraten niet ontging. Om de handelaars te beschermen, werd het Fort van San Diego gebouwd. Tegenwoordig kan je in het oude gebouw het Historische Museum van Acapulco bezoeken. Acapulco is een van Mexico’s oudste toeristische bestemmingen, wat je ook kan zien aan de vele en vaak historische resorts. Die reputatie werd geholpen door de Hollywoodsterren van de jaren ‘40 en later, die hier vaak kwamen genieten van een welverdiende vakantie. Ook nu nog blijft toerisme een belangrijk deel van de economie en voor de haven. Cruiseschepen meren hier regelmatig aan om hun passagiers te kunnen laten genieten van het grootste strand van het land.

Acapulco

Playa del Carmen

Op het schiereiland in de Caraïbische Zee floreert sinds jaar en dag Playa del Carmen. Door zijn ligging in de Maya Riviera, zo’n 70 km ten zuiden van Cancun, heerst hier een heerlijk tropisch klimaat. Daardoor groeit het ooit kleine vissersdorpje stilaan uit tot een van de grote toeristische spelers in Mexico. In tegenstelling tot Cancun, slaagt Playa del Carmen er evenwel beter in het Mexicaanse gevoel te bewaren, en zijn de resorts hier nieuwer en rustiger. Als je dit heerlijke gevoel wilt meemaken, moet je niet te lang wachten; doordat steeds meer mensen van Playa del Carmen horen, is de stad in een sneltempo aan het groeien. Het toeristische hart ligt rond Quinta Avenida. De straat ligt vlak bij het strand en is enkel toegankelijk voor voetgangers. Veel van de kleine hotels en restaurantjes kan je hier vinden. De grotere resorts en golfterreinen liggen in het nieuwere Playacar, ten zuiden van de stad.

alles over Playa del Carmen

Playa del Carmen

Oaxaca

Fans van geschiedenis moeten halt houden in Oaxaca de Juarez. Al tijdens het Azteekse rijk waren hier nederzettingen, restanten daarvan kan je bijvoorbeeld op Monte Alban nog terugvinden. De Spanjaarden arriveerden hier in 1521 in opdracht van Cortés, later ook Markies van de Vallei van Oaxaca. Om aan zijn juk te ontsnappen, vroeg het toenmalige dorp om stadsrechten, zodat ze rechtstreeks aan de koning antwoorden. Oaxaca is een ware toeristische trekpleister met zijn prachtige groene vallei, de oude bouwwerken die er verspreid liggen en de architecturale verdiensten van de stad zelf. Het Plaza de la Constitucion in het midden van de stad werd al in 1529 aangelegd, en wordt tegenwoordig geflankeerd door vele memorabele gebouwen. De autovrije Andador Macedonio Alcala leidt toeristen langs onder meer het oude Universiteitsgebouw. De groene stenen die je in veel van de oude bouwwerken in de stad en vallei ziet terugkomen, geven de stad overigens haar bijnaam, la Verde Antequera.

San Cristóbal de las Casas

Sinds haar oprichting in 1528 was San Cristobal de las Casas het politieke middelpunt van de Mexicaanse staat Chiapas, tot Tuxtla Gutierrez die rol aan het eind van de 19e eeuw overnam. De stad blijft tot op de dag van vandaag wel de culturele hoofdstad van de streek en kreeg in 2003 zelfs de titel ‘Pueblo Magico’ van de regering. Het koloniale verleden schemert nog steeds opvallend door in zijn architectuur, al bestaat de bevolking grotendeels uit de oorspronkelijke Maya-bevolking. Niet verwonderlijk ook dat hier in 1994 de Zapatista Revolutie ontstond, die vocht voor gelijke rechten voor de oorspronkelijke inwoners van het land. Wanneer je dit indrukwekkende stukje geschiedenis bezoekt, hou je er best rekening mee dat San Cristobal de las Casas op 2200m hoogte ligt. Daardoor is het klimaat hier veel gematigder dan wat je in het tropische Mexico verwacht.

Mérida

Wie het gehad heeft met de drukte van Cancun, kan ontsnappen naar het prachtige Mérida, het culturele hart van zuidelijk Mexico. De eeuwenoude koloniale architectuur huisvest een bruisend straatleven en talrijke museums. Doorheen de stad vind je tal van gratis concerten en optredens, maar ook elegante en grote boetieks. Een van de oudste gebouwen in de stad is het paleis van de conquistador Montejo, die de stad bouwde bovenop de Maya-stad T’ho. Kleine stukken van de oude stad zijn nog zichtbaar in de koloniale bouwwerken. De stad leefde pas echt op in het einde van de 19e eeuw, door de sisalplantages, waardoor Mérida en de streek de wereldleiders in touw werden. Door deze rijkdom had de stad ook als één van de eersten elektrische trams, en de grote Pasejo Montejo avenue werd aangelegd, geïnspireerd op de Champs-Elysees. Ten slotte is Mérida ook de perfecte uitvalsbasis voor een daguitstap maken naar een van de vele stranden, parken, dorpen en historische sites in de omgeving.

Guadalajara

In de tequila-staat Jalisco ligt Guadalajara, de tweede grootste stad van Mexico. De stad groeit bovendien nog steeds in een sneltempo, voornamelijk door de electronische industrie in de buitenwijken. Ondanks zijn formaat, blijft de stad zeer aantrekkelijk voor bezoekers. Guadalajara heeft vier districten, met het Centro Historico als focuspunt. Hier vind je veel van de oude koloniale architectuur, alsook gebouwen van tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Stop zeker ook even bij een van de vele muurschilderingen van José Clemente Orozco, een van Mexicos beroemdste artiesten. Elke sector heeft zijn eigen attracties. Hidalgo zijn voornamelijk woonwijken en het financiële centrum. Libertad is voornamelijk industrie, maar stop zeker even op de traditionele Mercado Libertad en de Plaza de los Mariachis. Shoppers kunnen dan weer terecht in sector Juarez voor zijn prachtige shoppingcentra en -districten, en in Reforma voor typische straatmarkten.

Guadalajara

Cabo San Lucas

Cabo San Lucas ligt op het zuidelijke puntje van het Baja California schiereiland in Mexico. Niet verbazingwekkend, ligt veel van zijn aantrekkingskracht dan ook in de alomtegenwoordige zee. Je vindt hier tal van standjes waar je kan gaan duiken of snorkelen. Langs de oostkust zijn er ook tal van stranden met uitstekende golven om te leren surfen, en ook de gevorderde surfer vindt hier zijn gading. Shipwreck Beach is een populaire trekpleister tijdens de zomer. De zee van Cabo San Lucas leent zich ook voor wie liever rustig een dagje gaat vissen, met tal van begeerde exotische prijzen. En vergeet ook zeker niet om een kiekje te nemen op Land’s End, met zijn prachtige rotsformaties in de zee. Ook de stad zelf heeft veel te bieden. ‘s Nachts is Cabo San Lucas een van de meest bruisende steden van Mexico met glitterende feestjes in de vele clubs en cafées en heerlijke restaurantjes.

Puebla

De vierde grootste stad van Mexico wordt omringd door vulkanen en bergen met besneeuwde toppen. Puebla werd gesticht in 1531, de eerste stad in centraal Mexico die niet op een bestaande meso-amerikaanse nederzetting werd gebouwd. Wel was haar ligging belangrijk, halfweg tussen Veracruz en Mexico City, waardoor de stad kon floreren. Mole, het nationale gerecht van Mexico, werd hier uitgevonden, maar de grootste reden voor de bekendheid van Puebla, is het wereldberoemde Cinco de Mayo. Dat feest herdenkt de nederlaag van de Franse expeditie in 1862, en de forten waar deze slag werd uitgevochten kan je vandaag nog steeds bezoeken in Puebla. De buurt rond de forten werd versierd met muurschilderingen van wereldwijde artiesten. Het historische centrum van Puebla is Unesco Werelderfgoed door zijn prachtige koloniale architectuur, en de Catedral de Puebla heeft de twee hoogste torens in heel Mexico.

Mexico-Stad

Bovenop de ruïnes van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, bouwden de conquistadores hun nieuwe hoofdstad, Mexico City. Met bijna 9 miljoen inwoners, is dit veruit de grootste stad in de Spaans-sprekende wereld. Zo’n grote stad heeft uiteraard ook vele buurten, dus houden we het op een paar hoogtepunten. Het historische centrum ligt vanzelfsprekend rond de Zocalo. Vele koloniale parels vind je hier, alsook de Azteekse Templo Mayor. De Plaza de la Constitucion is het derde grootste plein ter wereld. Eén van de grootste stadsparken ter wereld vind je dan weer in Chapultec-Lomas. Het is ook de rijkste buurt, met vele ommuurde villa’s. De Zona Rosa is dan weer de place to be voor entertainment en staat bekend als het homo-epicentrum van Mexico-Stad. Vele voormalige voorsteden zoals San Angel en Tlalpan werden doorheen de jaren opgeslokt door de stadsuitbreiding, maar zijn er wel in geslaagd hun eigenheid te bewaren. In Tlalpan y Pedegral ligt de Ajusco, een vulkaan, middenin het nationale park. Het is de hoogste berg in de stad.

Mexico-Stad

Chihuahua

In tegenstelling wat je zou denken bij het zien van een kleine chihuahua, is de stad Chihuahua zeker geen kleine nederzetting. Integendeel, ze is de hoofdstad van haar staat in het noorden van Mexico. Door zijn noordelijke ligging, kunnen de winters hier soms wel koud zijn – heel af en toe valt er zelfs sneeuw! Daar tegenover staat dat een groot deel van de bevolking vlot Engels spreekt; veel van hen hebben ooit in de VS gewerkt en gewoond. Bezoekers kunnen zich hier dan ook vlot amuseren, ook al omdat de stad zoveel te bieden heeft. Het stadscentrum staat bol van de koloniale architectuur, zoals bijvoorbeeld zijn kathedraal, verschillende paleizen en het stadhuis. Voor wie graag nieuwe dingen leert zijn er tal van musea verspreid over Chihuahua, en wie eens graag een echte charreada, een Mexicaanse rodeo, meemaakt, kan gaan kijken naar de professionele kampioenschappen in de stad.

Cancún

Met 22 km aan stranden is het niet verwonderlijk dat Cancún een trekpleister voor zonaanbidders is. Het heerlijke klimaat op het Mexicaanse Yucatán schiereiland zijn dan ook de ideale plaats om heerlijk te genieten van het Caraïbische leven. De stad is letterlijk ontstaan door het toerisme. Voor 1970 was er zelfs geen sprake van Cancún! Met behulp van de Mexicaanse overheid is de stad intussen gegroeid tot maar liefst 700 000 inwoners. De Maya’s hadden in de streek wel meerdere nederzettingen, en Cancún wordt dan ook de toegangspoort tot El Mundo Maya genoemd. Wie even genoeg heeft van relaxen aan het strand of de vele watersporten die je kan beoefenen op het azuurblauwe water, kan dwalen tussen de vele ruïnes die de streek rijk is. Het toeristische strandgedeelte is bovendien afgelegen van het eigenlijke Cancún, waardoor het centrum een authentieke, Mexicaanse vibe kon bewaren.

alles over Cancún

Cancún

Guanajuato

In het hartje van Mexico ligt Guanajuato, wat zich vertaalt als De Plaats van de Kikkers in de Azteekse taal. De kikker is dan ook het officiële huisdier van de streek, die dezelfde naam draagt. Wees dus niet al te verbaast dat je het diertje overal ziet opduiken. Veel locals beschouwen de stad als de mooiste van het land, met zijn prachtige glooiende heuvels. Wat de stad extra uniek maakt, zijn de vele ondergrondse wegen. Dat was gemakkelijk te bereiken; de stad was oorspronkelijk een dorpje voor de zilvermijnen. Veel van die mijnen zijn op de dag van vandaag nog steeds actief. De welvaart die dat zilver met zich meebrengt, heeft de stad doen floreren, waardoor verschillende hoogaangeschreven reismagazines Guanajuato keer op keer bij de wereldtop rekenen. De stad heeft verschillende, prachtige kerken en tuinen, een indrukwekkend theater, mooie pleinen om te ontspannen versierd door meesterlijke standbeelden en zoveel meer.

Guanajuato

Campeche

Campeche is een havenstad langs de Golf van Mexico, een van de twee enige steden in Noord Amerika met zijn oude stadsmuren nog steeds intact. Nadat de stad gesticht werd in 1540, groeide Campeche uit tot de voornaamste haven van het Yucatán schiereiland tijdens de koloniale tijd. Om de stad te beschermen tegen piraten, trokken de bewoners die muren, alsook een reeks forten op. Na de Onafhankelijkheidsoorlog, was Campeche zelfs even hoofdstad van de staat Campeche. Het historisch centrum is meticuleus bewaard gebleven, en ook buiten de muren waan je je eerder in een klein dorp dan in de stad die het eigenlijk is. Tijdens je verblijf moet je zeker een bezoekje brengen aan de Baluarte de Santiago, de frisse botanische tuinen van de stad, en de stad bewonderen vanaf de Baluarate San Fransisco. Bij de Puerta del Tierra kan je luisteren en kijken naar historische verhalen over piraten en zeegevechten, net als bij de Lorencillo, een oud piratenschip.

Tulum

Niet voor niks wordt Tulum beschreven als een van de oudste resorts van Mexico. Zelfs de Mayakoningen en priesters kwamen hier al om te ontspannen, wat je kan zien aan de ruïnes vlak aan het strand langs de Caraïbische zee. En niet verwonderlijk, als je ziet hoe fenomenaal het strand van Tulum is! Ook nadat de Spanjaarden de Maya hier verdreven, bleven de oude bouwwerken bewaard. De archeologische site staat in de top drie van Mexico, maar in tegenstelling tot vele andere sites, mag je de ruïnes hier niet betreden. Vlakbij Tulum vind je ook de Coba Ruines, waaronder El Castillo. Dat is de hoogste van alle Mayaruïnes die uitkijkt over de jungle. Vanaf de top heb je dan ook een fenomenaal zicht. De streek leent zich verder ook uitstekend voor kiten, snorkelen en duiken. In het Cenotes park bevindt zich een heel grottenstelsel onderwater, dat wacht om door jou verkend te worden.

Tulum

Morelia

De koloniale stijl van Morelia werd in de hele stad gehanteerd, waardoor de stad terecht gerekend wordt tot de mooiste van heel Mexico, en zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De stad is relatief onbekend bij het grote publiek, dus je kan er heerlijk genieten van authentiek Mexico. Het nadeel is dan weer wel dat er minder faciliteiten zijn voor toeristen; je kan maar best voldoende pesos bij de hand hebben. Morelia is een echte studentenstad en het centrum van de staat Michoacan, waardoor het niet moeilijk is om iemand te vinden om je wegwijs te maken in het Engels. Buiten de traditionele gebouwen zoals kathedralen en universiteiten, is het Aqueduct uit de 17e eeuw zeker een must-see bij een bezoekje aan Morelia. Het historische centrum kan je dan weer gemakkelijk te voet verkennen, wat zelfs te verkiezen valt boven de agressieve chauffeurs. Vraag best een kamer weg van de straatkant, want toeteren gebeurt hier dag en nacht.

Puerto Vallarta

Puerto Vallarta is een droombestemming aan de Stille Oceaan, zowel voor bezoekers als voor Mexicanen uit het binnenland. De stad bestaat uit het historische Zona Romantica en downtown Puerto Vallarta. Dat laatste is een heerlijk modern resortdorp. Vanaf het zuiden van de Oude Stad loopt de Malecon naar het nieuwe deel. De prachtige promenade voert je langs verschillende restaurants, hotels en winkels, maar vooral ook langs indrukwekkende kunst van lokale kunstenaars. Die entertainen je daar ook graag met hun performances. Buiten de stad kan je de groene papaya- en mangoplantages vinden, net als pittoreske dorpjes. Let wel op, omdat de stad ook zo populair is bij locals, moet je er rekening mee houden dat Puerto Vallarta overspoeld wordt tijdens locale feestdagen en vakanties. Als je meer rust wil, kan je op die momenten beter de indrukwekkende steden elders bezoeken.

Puerto Vallarta