Vakantie in Mexico

Mexico is een enorm populaire vakantiebestemming en die populariteit neemt alleen maar toe. In de periode 2004 tot 2013 was het internationaal toerisme vrij stabiel: ongeveer 20 tot 25 miljoen bezoekers per jaar. Vanaf het jaar 2014 is er een enorme groei ontstaan in het aantal buitenlandse toeristen dat naar Mexico komt. Het land profiteert van de betere infrastructuur, de goedkopere vliegtickets en het feit dat men de kredietcrisis op dat moment achter zich gelaten heeft. Het toerisme laat over de hele wereld een goede groei zien, maar de toename richting Mexico is hoger dan gemiddeld. In 2014 kwamen er ineens bijna dertig miljoen toeristen naar Mexico en vier jaar later werd de grens van veertig miljoen internationale toeristen ruim overschreden.

Binnen het Amerikaanse continent is Mexico de nummer twee vakantiebestemming na de Verenigde Staten. Wereldwijd is Mexico de nummer 7 toeristische bestemming. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten. Meer dan de helft van iedereen die naar Mexico reist komt uit de VS. De korte afstand draagt daar zeker in bij. De Canadezen vormen een andere grote groep: ongeveer tien procent van alle toeristen komt uit Canada overgevlogen. Vanuit Europa zijn het vooral Britten, Spanjaarden, Duitsers en Fransen die naar Mexico vliegen.

Behalve de ruim veertig miljoen internationale toeristen die minstens één nacht in Mexico verblijven, zijn er ook nog bijna zestig miljoen dagjesmensen die vanuit de buurlanden Verenigde Staten, Belize en Guatemala eventjes naar Mexico komen. Zij brengen het totaal aantal bezoekers naar ongeveer honderd miljoen. Dagjesmensen geven veel minder uit dan de reguliere toeristen: ongeveer $ 40 per persoon voor de dagjesmensen en ongeveer $ 500 per persoon aan locale bestedingen door internationale toeristen die minstens een nacht in Mexico slapen.

vakantie

All-inclusive toerisme

Redelijk wat toeristen bezoeken Mexico om daar te genieten van een all-inclusive vakantie. Lekker een week, twee weken of langer genieten van goed weer en een ruime keuze aan drankjes, eten en entertainment waarvoor je je portemonnee vaak niet meer nodig hebt. Sommige hotels maken onderscheid tussen de normale drankjes en zogenaamde ‘premium’ merken en soms moet je ook voor bepaalde a la carte restaurants bijbetalen. Het all-inclusive toerisme is voor Amerikanen en Canadezen relatief goedkoop. Denk aan wat wij betalen voor een vakantie op Mallorca of de Canarische Eilanden. Dat heeft wel een bepaald effect op hoe een deel van het publiek zich in deze hotels gedraagt. Sta er niet van te kijken als Canadezen of Amerikanen al rond het middaguur flink aangeschoten dansjes staan te doen aan het zwembad of dat ze aan het einde van de nacht stomdronken uit de discotheek gerold komen. Dat is helaas de keerzijde op toerisme waarbij veel drinken net zo duur of goedkoop is als weinig drinken.

Natuurlijk zit er binnen het all-inclusive toerisme verschil in wanneer je reist en waar je verblijft. Hoe duurder of exclusiever het hotel, des te kleiner de kans vaak is dat je te maken krijgt met goed aangeschoten of zelfs dronken toeristen. Tijdens de Amerikaanse vakanties zie je meer jeugd richting badplaatsen trekken. Vooral ‘Spring Break’, de voorjaarsvakantie in Amerika, is berucht in badplaatsen zoals Cancun, Acapulco, Los Cabos en Puerto Vallarta. Studenten komen dan massaal naar de stranden van Mexico die lijken te transformeren tot grote beachclubs waar grote feesten gehouden worden.

All-inclusive toerisme

Populaire badplaatsen

Mexico telt verschillende badplaatsen die geliefd zijn als vakantiebestemming. Nederlanders kiezen vooral voor strandvakanties in het zuidoosten van Mexico: op het eiland Yucatan. Daar zijn Playa del Carmen en Cancun veruit de meest populaire badplaatsen. Opvallend is dat Cancun internationaal gezien de populairste stad is, maar dat Nederlanders eerder kiezen voor Playa del Carmen. Dat komt vooral omdat Cancun vooral omschreven wordt als een stad met grote hotels die zich vooral op Noord-Amerikanen richt en Playa del Carmen als kleinschaliger en romantischer gezien wordt.

Eerlijkheidshalve moeten wij zeggen dat de stranden van Cancún mooier zijn dan die van Playa del Carmen: witter zand, feller blauw en daardoor meer contrast. Het zeewater langs de stranden van Playa del Carmen is meer groenblauw. Inmiddels worden er ook steeds meer hotels buiten Playa del Carmen en Cancun aangeboden. Namen als Costa Mujeres, Playa Maroma en Rivièra Maya worden daar onder andere voor gebruikt. Houd er rekening mee dat je dan vaak wat meer afgelegen in een resort zit.

Een andere bestemming waar Nederlanders naartoe vliegen is Puerto Vallarta. Deze stad ligt aan de westkust van Mexico, in de provincie Jalisco. Deze bestemming is anders dan die in Yucatan, wat mede komt omdat Puerto Vallarta aan de Grote Oceaan ligt. De stranden zijn hier anders dan bijvoorbeeld in Cancun. Hier zijn ze eerder geel in plaats van wit en de zee heeft niet diezelfde intense blauwe kleur. Waarom dan naar Puerto Vallarta? Omdat dit Mexicaanser is dan Cancun en Playa del Carmen. Hier vind je een leuke mix van zee, strand, goede hotels en Mexicaanse sferen. Puerto Vallarta is echt iets voor wie ook graag wat meepakt van de lokale cultuur en wie regelmatig het hotel verlaten om het land te ontdekken.

Populaire badplaatsen

Backpacken in Mexico

Liefhebbers van backpacken hebben eindelijk ook Mexico ontdekt. Langzaamaan zien je Mexico steeds vaker voorbijkomen in lijstjes met de beste backpacklanden ter wereld. En dat is eigenlijk vrij vanzelfsprekend als je beseft hoe veel er te zien en te doen is, hoe aangenaam het weer is en hoe betaalbaar het is om hier te reizen, eten en overnachten. Vooral binnen Latijns-Amerika geldt Mexico als een relatief goedkope bestemming. Het enige dat backpackers weleens overschat wordt is het feit dat de afstanden binnen Mexico vaak groter zijn dan ze op een kaart lijken en dat het je dus meer tijd kost om van punt A naar B te komen dan je ingeschat had. maak daarom niet te fout om teveel Mexico in één backpackvakantie te proppen. Of maak anders gebruik van goedkope low budget vliegmaatschappijen om de grotere afstanden te overbruggen.

Qua budget zul je in Mexico gemiddeld meer kwijt zijn dan in Thailand, de Filippijnen of Vietnam, maar veel hangt af van de keuzes die je maakt. Eten kan al voor een paar euro per gerecht en een biertje voor 1 a 2 euro moet prima te doen zijn. Voor een bed op een slaapzaal van een hostel ben je gemiddeld tien tot twintig euro per nacht kwijt. Vanaf een euro of 25-30 kun je al een leuke tweepersoonskamer boeken. Voor het vervoer is de bus de goedkoopste oplossing. Huur je voor een langere tijd een bescheiden huurauto dan kun je je vervoerskosten ook nog redelijk binnen de perken houden, zeker als je met z’n tweeën reist.

Mexico met kinderen

Uit eigen ervaring kunnen we schrijven dat Mexico een geweldige vakantiebestemming is om met kinderen naartoe te gaan. Grote kans dat ze hier de tijd van hun leven hebben en na de vakantie geregeld zullen vragen om een keer terug te gaan naar Mexico. Wat maakt Mexico zo leuk voor kinderen? Natuurlijk de combinatie van lekker weer, mooie zwembaden en geweldige stranden. Welk kind houdt daar nou niet van? De combinatie met een comfortabel hotel met goede animatie voor de kinderen maakt de vakantie helemaal tot een succes. Veel all-inclusive hotels hebben een aangepast vermaakprogramma voor kinderen. Denk aan spelletjes overdag en minidisco in de avond. Qua uitjes is er volop aanbod die voor kinderen zeer de moeite waard kan zijn.

Als je met zeer jonge kinderen reist dan is het goed te weten dat dagelijkse producten zoals luiers, babyvoeding en snackjes volop verkrijgbaar zijn in de toeristengebieden en steden van Mexico. Waar je wel op moet letten als je als gezin naar Mexico reist is of er inentingen nodig zijn of in ieder geval aanbevolen worden. Het laatste wat je wilt is dat iemand getroffen wordt door een typische reizigersziekte. Houd ook rekening met de felle zon. Die is in Mexico vaak veel sterker dan bij ons. Zeker kinderen moet je tegen de schadelijke UV-stralen beschermen.

Mexico met kinderen